آموزش بیلیارد مرحله به مرحله
به طور کلی آموزش بیلیارد را میتوان به دو دسته کلی زیر تقسیم کرد:
۱. قوانین بازی بیلیارد ( شامل خطاهای بازی ، امتیازات و ... )
۲. آموزش عملی بیلیارد (مانند : نحوه ضربه زدن ، نحوه گرفتن چوب بازی ، نحوه ایستادن ، نحوه ایجاد پل دست )
در این آموزش ابتدا اشارهای به آشنایی با تجهیزات و لوازم مورد نیاز در بازی بیلیارد خواهیم داشت و سپس به آموزش عملی بیلیارد خواهیم پرداخت.
آشنایی با تجهیزات و لوازم بیلیارد :
قبل از هر چیز نیاز است با لوازم مورد نیاز برای انجام بازی بیلیارد آشنا شویم لوازم مانند :
مثلث یا لوزی (Rack) : برای هم چین کردن توپها در کنار هم در شروع بازی استفاده میشود . که دارای سایز و شکل های مختلفی هست . برای مثال در بازی ایت بال از شکل مثلثی استفاده میشود و در بازی ناین بال از شکل لوزی استفاده میشود .
اکستنشن (Extension) : وسیله ای است به منظور بلند تر کردن چوب بازی که به انتهای چوب بازی متصل میشودبرای ضربه زدن در اهداف دور ، معمولا در هنگام استفاده از چوب رست استفاده میشود .
رست (Rest) : گاهی در هنگام بازی توپ سفید (Cue Ball) در نقطه ای از میز قرار می گیرد (نقطه دور) که در حالت معمول نمی توان به آن ضربه زد در این حالت از چوب رست استفاده می شود .
چوب بازی (Cue stick) : وسیله ای است که از آن برای ضربه زدن به توپ سفید (cue ball) استفاده می شود و دارای قطر و وزن های استاندارد تعریف شده ای می باشد .
توپ بیلیارد (Billiard Ball) : معمولا از جنس رزین ساخته میشوند ، در ابعاد و وزنهای مختلفی وجود دارند و با توجه به نوع بازی از آنها استفاده میشود برای مثال : اندازه و وزن توپهای اسنوکر از توپهای pool کوچکتر می باشد .
لوازم و تجهیزات دیگری نیز در هنگام بازی بیلیارد مورد نیاز است که در صورت تمایل جهت آشنایی با آنها میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید :
آشنایی با تجهیزات بیلیارد (Equipment)
آموزش نحو ه ی ایستادن در بیلیارد (Stance) :
یکی از مهم ترین قسمتهای آموزش بیلیارد فراگیری ایستادن به طور صحیح می باشد ، که تاثیر بسیاری در کیفیت بازی ما دارد ، عواملی همچون مقدار خم شدن و فاصله ی بین پاها ، قرار گیری صحیح در خط ضربه و مقدارخم شدن بدن در ایستادن صحیح تاثیر گذار می باشد .نحوه ی ایستادن صحیح دارای نکات بسیاری می باشد که خود نیازمند آموزشی مجزا است ، برای مطالعه آن میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید :
آموزش نحو ه ی ایستادن در بیلیارد (Stance)
آموزش پل دست (Hand Bridge) :
حتما می دانید که برای ضربه زدن نیاز است که ما یکی از دستانمان را به عنوان نگه دارنده چوب بازی قرار دهیم و چوب بازی را بر روی آن حرکت دهیم که اصطلاحا به آن پل (Bridge) گفته میشود .
برای تشکیل پل استاندارد نیاز است یکسری اصول و قواعد آن را بدانیم برای مثال باید استحکام کافی را داشته باشد و در هنگام حرکت چوب (Cue Action) بر روی آن لرزش نداشته باشد .
برای آشنایی با تمامی نکات لازم برای ایجاد پل استاندارد می توانید آموزش مجزایی که برای آن تهیه کرده ایم مراجعه نمایید :
آموزش پل دست در بیلیارد (Hand Bridge)
آشنایی با انواع افه در بیلیارد (Spin):
در بازی بیلیارد هدف ما فقط قرار دادن توپ هدف داخل پاکتها نیست (پات) ، بلکه به ضربات بعدی و شرایط میز بعد از ضربه نیز می اندیشیم (Approach) ، بدین منظور که بعد از پات کردن توپ هدف بتوانیم سایر توپهای را هم پات کنیم ، بدین منظور از ضربات افه دار برای هدایت توپ سفید (cue ball) به مکان مورد نظر برای زدن ضربات بعدی استفاده میکنیم .
با زدن ضربه به قسمتهای مختلف کیوبال چرخشهایی در آن ایجاد میکنیم که بوسیله ی آن ، به نقطه ی مورد نظر هدایتش میکنیم .
انواع مختلف افه وجود دارد که با توجه به نیازمان در بازی از آن استفاده میکنیم . ما در آموزشی جداگانه به آن به صورت کامل پرداخته ایم که که میتوانید از طریق لینک زیر به آن مراجعه نمایید .
آشنایی با انواع افه در بیلیارد (Spin)
معرفی موقعیت در بیلیارد ( intro to position ) :
نیاز است که ما بدانیم موقعیت مناسب و موقعیت ضعیف دارای چه ویژگی هایی هستند برای مثال اغلب افراد تازه کار فکر میکنند قرار گیری توپ هدف ، کیوبال و پاکت در یک خط مستقیم بهترین موقعیت میباشد در حالی که این موقعیت در شرایطی بدترین حالت ممکن است چرا که موقعیت سازی برای اهداف بعدی در چنین ضربات مشکل است و معمولا گزینه استفاده از باند را از ما می گیرد .
برای درک بهتر و آشنایی با ویژگی های کامل موقعیت خوب و ضعیف می توانید به آموزش مجزایی که تهیه کرده ایم مراجعه نمایید :
معرفی موقعیت در بیلیارد ( intro to position )
آموزش ضربه با استفاده از باندها :
به دیواره های اطراف میز بیلیارد که توپها با برخورد با آن برمیگردند باند (Caution) گفته میشود . استفاده از باندها دارای اصول و قواعدی است که با فراگیری آن می توان به پیشرفت بازی خود کمک شایانی کنیم . برای مثال باید بدانید که زاویه برگشت توپ از باندها در ضربات با قدرت متوسط زاویه 45 درجه و در ضربات آهسته تر زاویه بازتر و در ضربات قدرتمندتر با زاویه بسته تر است .
استفاده از باندها خود نیز دارای نکات و روشهای زیادی است که نیازمند آموزش مجزا است بنابراین ما آموزشی مجزا برای آن تهیه کرده ایم که میتوانید در لینک زیر مشاهده نمایید :
معرفی ضربه به وسیله باند (Intro to Kicking)
این آموزشی که در حال مطالعه آن هستید صفحه اصلی (فهرست) آموزش بیلیارد می باشد ، با توجه به اینکه آموزش بیلیارد به قسمتهای مختلفی تقسیم می شود امکان ارائه کامل آن در یک صفحه مقدور نیست بنابراین آموزش ها به قسمتهای زیر تقسیم بندی شده اند و تلاش کرده ایم که به ترتیب اولویت یادگیری مرتب نماییم در نتیجه شما می توانید به ترتیب آموزشها را مطالعه و استفاده نمایید .
آموزش مبانی بیلیارد( Fundamentals ):
1. آشنایی با تجهیزات بیلیارد (Equipment)
2. آموزش نحو ه ی ایستادن در بیلیارد (Stance)
3. آموزش پل دست در بیلیارد (Hand Bridge)
4. آموزش هدف گیری در بیلیارد (Aiming)
5. آموزش نحوه ی ضربه زدن در بیلیارد (Stroke)
آموزش اصول بیلیارد( Basics ):
1. آشنایی با انواع افه در بیلیارد (Spin)
2.کنترل کیوبال با افه رو در بیلیارد (Follow shot)
3.کنترل کیوبال با افه استان در بیلیارد (Stun)
4. کنترل کیوبال با افه زیر در بیلیارد ( Draw Shot)
5. معرفی ضربه انگلیسی (intro to english)
موقعیت (Position ):
1. معرفی موقعیت در بیلیارد ( intro to position )
2. ایجاد موقیت با یک باند (One Rail Position)
3. ایجاد موقعیت در مرکز میز (Center Table Position)
5. کنترل سرعت پیشرفته (Advanced Speed Control)
ضربه با باند (Kicking ):
1. معرفی ضربه به وسیله باند (Intro to Kicking)
2. تکنیکهای استفاده از باند (Tactical Kicking)
3. ضربات 2 باند (Two Rail Kicking)
4. ضربات 3 باند (Three Rail Kicks)
ضربات پیشرفته (Advanced Shots ):
2. ضربات ترکیبی (Combinations)
4. تقلب در پاکت کردن (cheating the pocket)
ضربات ایمن یا دفاعی ( Defense ):
1. معرفی ضربات ایمن (Safeties)
2. ضربات ایمن معمول در 9بال (Common 9 Ball Safeties)
پخش کردن (BREAKING):
1. مقدمه ای بر پخش کردن (intro to the break)