آموزش ضربه در بیلیارد (Stroke)


آنچه در این آموزش به آن می پردازیم : 

- دقت در ضربه زدن در بیلیارد (accuracy) 

- محل گرفتن چوب بازی در بیلیارد (hand position) 

- نحوه ی گرفتن چوب بازی در بیلیارد  (Grip)

- دنبال کردن چوب  در بیلیارد (Follow Through) 


اصطلاح Stroke در آموزش بیلیارد به معنی ضربه زدن می باشد . عوامل متعددی در زدن یک ضربه خوب تاثیر گذار هستند . عواملی از جمله حالت ضربه ( Stance)  ، هدف گیری (Aiming)  ، پل دست (Hand bridge)  و ... که به آنها در آموزش های مجزا پرداخته ایم که در صورت تمایل می توانید مشاهده نمایید . در این آموزش به عوامل موثر در زدن خود ضربه (Stroke)  خواهیم پرداخت، 4 عامل زیر را میتوان تاثیرگذارترین عوامل بر زدن یک ضربه خوب شمرد : 


- دقت (accuracy) 

- محل گرفتن چوب بازی (hand position)

- نحوه ی گرفتن چوب بازی (Grip)

- دنبال کردن چوب  (Follow Through)


دقت در ضربه زدن در بیلیارد (accuracy)  : 

دقت کلمه ای است که همه ی ما به خوبی مفهوم آنرا درک می کنیم . و ما تلاش میکنیم حداکثر تمرکز خود را برای ضربه زدن به نقطه مد نظرمان به کار گیریم . 
برای بالا بردن دقت در ضربات بهتر است از ضربات راحت و ساده شروع کنیم تمرینات زیادی برای این هدف وجود دارد مثل ضربه زدن بدون توپ هدف (object ball) ، و یا ضرباتی که پاکت ، توپ هدف و کیو بال دقیقا در یک خط مستقیم قرار داشته باشند و کم کم یک مقدار درجه آنرا افزایش دهیم .

محل گرفتن چوب بازی در بیلیارد (hand position) :

اینکه ما دقیقا کدام  نقطه ی چوب بازی (Cue Sick) به دست بگیریم قانون مطلقی ندارد برخی معتقدا گرفتن نقطه ی تعادل چوب محل مناسبی برای این امر است . ( البته این مختص چوب های کاملا حرفه ای می باشد ) ، اما حالت ایده آل اینکه ما احساس راحتی داشته باشیم و هنگامی که دستمان در حالت 90 درجه میباشد نوک چوب بازی چسبیده (فاصل بسیار کم ) به کیو بال باشد . 

نحوه ی گرفتن چوب بازی در بیلیارد  (Grip):

اکثر بازیکنان مبتدی چوب بازی را بسیار محکم می گیرند و خیال می کنند که اینطوری کنترل بیشتری روی  چوب دارند در حالی که کاملا اشتباه می باشد . چوب بازی را باید به آرامی گرفت ( مثل گرفتن دست یک کودک ) ، دو انگشت شصت و اشاره بیشترین انتقال نیرو را خواهند داشت . و هر چه قدر به انگشتان عقب نزدیک میشویم تاثیر کمتری (نیرو) را دارند . 
در هنگام عقب و جلو کردن چوب بازی (Cue action) انگشتان می بایست بدون اراده ی ما باز و بسته شوند . (طبیعی)

در تکمیل این قسمت نقل قولی از آقای احسان حیدرنژاد بازیکن تیم ملی اسنوکر کشور در رابطه با گریپ تجربه ی ارزشمند و  شخصیشان را این گونه بیان می کنند : 

" همه ما مطالب فراوانی درباره نحوه گرفتن چوب و حالت دست (گریپ) درهنگام زدن ضربه میدانیم . درباره شکل دست و زاویه مناسب و نحوه باز شدن انگشتان در هنگام چوب کشی مطالب زیاد و متدهای فراوانی وجود دارد اما شاید درباره فشار گریپ و اتفاقاتی که طی یک ضربه مخصوصا در هنگام برخورد چوب با توپ سفید می افتد مطلبی به اسانی در دسترس نباشد . همگی میدانیم که چوب را با چه قدرتی بگیریم اما شاید ندانیم که دلیل ان چیست و طی مراحل مختلف ضربه این فشار وارده به چوب باید به چه اندازه باشد و چه تاثیری در ضربه دارد . تجربه بنده و اساتیدی که به من لطف داشته تجربیات خودشان را در اختیار بنده گذاشتند نشان میدهد فشار وارده به چوب نه تنها باید به شکلی باشد که عضلات مچ و ساعد را درگیر نکند بلکه باید به همین مقدار در تمام طول ضربه باقی بماند . طی این مراحل که قبل ، حین و بعد از ضربه است چنانچه این فشار ثابت باقی بماند موجب کاهش تنش وارده به سفید توسط چوب و در نتیجه دقت بیشتر ضربه است که مخصوصا در شرایط پرفشار مانند زمان مسابقه میتواند تفاوت بسیاری در عملکرد بازیکن ایجاد کند . البته باید توجه داشت که ثابت نگه داشتن فشار دست بر چوب خلاف غریزه انسان است و در نتیجه عادتی که طی این سالها تمرین در حافظه ماهیچه ای ما ایجاد شده است ضربه زدن به این شکل احساس کاملا متفاوتی میدهد و به همین دلیل مسلط شدن به این تکنیک مستلزم تمرینات بسیار و کنترل مداوم به مدت چندین ماه است اما در صورت مسلط شدن به این تکنیک پیشرفت بسیار زیادی در عملکرد خود مشاهده میکنید "



دنبال کردن چوب  در بیلیارد (Follow Through) :

بوسیله ی Follow through  میتوانیم بر Cue ball چرخش ایجاد کنیم . در واقع میتوانیم کیوبال را کنترل کنیم . (در ایران معمولا به نام افه شناخته میشود ) . برای درک بهتر پیشنهاد میکنم ویدیو زیر را که توسط آقای کامران شهلا مربی تیم ملی اسنو کر کشور تهیه کرده اند مشاهده بفرمایید  .